Спеція ажгон. В основному ажгон знайшов застосування в кулінарії. Він має гострий пікантний смак і пряний аромат. Ажгон входить до складу суміші приправ, яку ми добре знаємо під назвою «каррі». Також з ним маринують овочі та гриби, додають в соуси. Кухарі радять купувати ажгон у вигляді цілого насіння. Перед самим приготуванням їжі насіння потрібно обсмажити..
Ажгон: склад, властивості, застосування. Як вибрати і
зберігати спецію ажгон
В кулінарії, приправи
і спеції займають почесне місце, адже саме вони здатні надати
самій звичайній страві неповторний смак і аромат. До цих
чудових приправ відноситься і ажгон. Він не так
поширений, як звичні нам насіння кропу, чорний і червоний
перець або кориця. Однак не
варто позбавляти себе задоволення використовувати цю спецію при приготуванні
їжі.
Ажгон -
це рослина, що має пряме стебло з безліччю відгалужень, на яких знаходяться
плоди (насіння). Це однорічна рослина, його висота може бути різною - від 20 до
120 см, а листя має сизо-зелений колір. Насіння росте на парасольках, в яких зібрано по 10-20 тонких
стеблинок. Колір насіння може бути зеленим або темно-коричневим залежно від
їхньої зрілості. Інші назви цієї рослини - айован і індійський кмин.
У їжу
вживають не тільки насіння, але і листя ажгона. Вони мають гострий
пекучий смак і пряний аромат. Його можна порівняти зі звичним нам кропом
або анісом,
однак він має більш виражений смак.
Ажгон вирощують, використовують для різних цілей і вивозять в інші країни
для продажу дуже давно. Його батьківщина - Індія, країна, багата всілякими
прянощами і приправами. Спочатку ажгон був дикорослою рослиною, проте після
окультурення з'явився новий вид рослини, який зараз продають в магазинах в
якості спеції. Також вирощують цю рослину в країнах Східної та Південної Азії,
Африки, в Киргизії та Криму. З одного гектара, як правило, збирають від 6 до 12
центнерів сировини.
Склад ажгона
У всіх
частинах ажгона міститься ефірне масло, але особливо багато
його в насінні, коли воно проходить фазу молочної стиглості. Ефірне масло
ажгона - це рідина, яка не має кольору з коричневатим відтінком, вона сильно
пахне тимолом, пекуча на смак і дуже різка. Тимол - це основний компонент
зрілих плодів ажгона. Також до його складу входять такі речовини як y-терпін,
парафін, n-цимол, карвакрол, пцимол, дипентен, а - і р-пінен, а-терипинен,
фелландрен, а також гліцериди петрозелинової кислоти.
Корисні властивості
ажгона
Ажгон
іноді використовують не тільки як спецію, але і в якості лікарського засобу. Він має ранозагоювальну дію, використовується і
для позбавлення від паразитів. З цієї рослини часто виділяють тимол, який
відомий своїми антисептичними і протиглистовими властивостями. Колись в Індії
ажгон використовували для лікування холери. Зараз розчин спеції у воді
використовують так само, як у нас - кропову воду. Завдяки високому вмісту цієї
речовини в ажгоні, рослину можна використовувати для загоєння ран, зняття
запалень. Проте його широко в медицині не використовують, оскільки він справляє
досить сильну подразнюючу дію. Зате його використовують при виготовленні мила.
Застосування ажгона
В
основному ажгон знайшов застосування в кулінарії. Він має гострий
пікантний смак і пряний аромат. Широкого поширення ця приправа отримала в
Середній Азії та Індії, проте можна зустріти її і в наших великих магазинах.
Також вона входить до складу суміші приправ, яку ми добре знаємо під назвою
«каррі». В Індії цю приправу використовують при приготуванні овочевих страв, а
в Африці додають в м'ясо. У середній Азії особливо популярні насіння ажгона. У
Киргизії, наприклад, дуже люблять готувати м'ясо з овочами, приправлене
ажгоном. Також з ним маринують овочі та гриби, додають в соуси. А в Узбекистані
ажгон часто додають в холодні закуски, другі страви і борошняні вироби. Люблять
ажгон і в Туркменії. Там його додають і в м'ясні, і рибні страви, не обходять
увагою каші і плов. Часто ажгон використовують для приготування ковбаси, яка
традиційно в Туркменії робиться з баранини і конини. Справа в тому, що ця
спеція сприяє довгого зберігання м'ясних продуктів.
Як вибрати і зберігати
ажгон
Кухарі
радять купувати ажгон у вигляді цілого насіння. Перед самим приготуванням їжі їх
потрібно обсмажити без масла і потім при необхідності розмолоти. Такий спосіб
приготування допоможе розкритися повністю аромату спеції.
А зберігають ажгон в сухому і темному місці, бажано тримати його в
закритому скляному посуді.
Автор:
Наталія Артанова
Немає коментарів:
Дописати коментар