вівторок, 21 квітня 2020 р.

Харчування і здоров'я

 
Спеція  ажгон. В основному ажгон знайшов застосування в кулінарії. Він має гострий пікантний смак і пряний аромат. Ажгон входить до складу суміші приправ, яку ми добре знаємо під назвою «каррі». Також з ним маринують овочі та гриби, додають в соуси. Кухарі радять купувати ажгон у вигляді цілого насіння. Перед самим приготуванням їжі насіння  потрібно обсмажити..





Ажгон: склад, властивості, застосування. Як вибрати і зберігати спецію ажгон
В кулінарії, приправи і спеції займають почесне місце, адже саме вони здатні надати самій  звичайній  страві неповторний смак і аромат. До цих чудових приправ відноситься і ажгон. Він не так поширений, як звичні нам насіння кропучорний і червоний перець або кориця. Однак не варто позбавляти себе задоволення використовувати цю спецію при приготуванні їжі.
Ажгон - це рослина, що має пряме стебло з безліччю відгалужень, на яких знаходяться плоди (насіння). Це однорічна рослина, його висота може бути різною - від 20 до 120 см, а листя має сизо-зелений колір. Насіння росте  на парасольках, в яких зібрано по 10-20 тонких стеблинок. Колір насіння може бути зеленим або темно-коричневим залежно від їхньої зрілості. Інші назви цієї рослини - айован і індійський кмин.
У їжу вживають не тільки насіння, але і листя ажгона. Вони мають гострий пекучий смак і пряний аромат. Його можна порівняти зі звичним нам кропом або анісом, однак він має більш виражений смак.
Ажгон вирощують, використовують для різних цілей і вивозять в інші країни для продажу дуже давно. Його батьківщина - Індія, країна, багата всілякими прянощами і приправами. Спочатку ажгон був дикорослою рослиною, проте після окультурення з'явився новий вид рослини, який зараз продають в магазинах в якості спеції. Також вирощують цю рослину в країнах Східної та Південної Азії, Африки, в Киргизії та Криму. З одного гектара, як правило, збирають від 6 до 12 центнерів сировини.
Склад ажгона
У всіх частинах ажгона міститься ефірне масло, але особливо багато його в насінні, коли воно проходить фазу молочної стиглості. Ефірне масло ажгона - це рідина, яка не має кольору з коричневатим відтінком, вона сильно пахне тимолом, пекуча на смак і дуже різка. Тимол - це основний компонент зрілих плодів ажгона. Також до його складу входять такі речовини як y-терпін, парафін, n-цимол, карвакрол, пцимол, дипентен, а - і р-пінен, а-терипинен, фелландрен, а також гліцериди петрозелинової кислоти.
Корисні властивості ажгона
Ажгон іноді використовують не тільки як спецію, але і в якості лікарського засобу. Він  має ранозагоювальну дію, використовується і для позбавлення від паразитів. З цієї рослини часто виділяють тимол, який відомий своїми антисептичними і протиглистовими властивостями. Колись в Індії ажгон використовували для лікування холери. Зараз розчин спеції у воді використовують так само, як у нас - кропову воду. Завдяки високому вмісту цієї речовини в ажгоні, рослину можна використовувати для загоєння ран, зняття запалень. Проте його широко в медицині не використовують, оскільки він справляє досить сильну подразнюючу дію. Зате його використовують при виготовленні мила.
Застосування ажгона
В основному ажгон знайшов застосування в кулінарії. Він має гострий пікантний смак і пряний аромат. Широкого поширення ця приправа отримала в Середній Азії та Індії, проте можна зустріти її і в наших великих магазинах. Також вона входить до складу суміші приправ, яку ми добре знаємо під назвою «каррі». В Індії цю приправу використовують при приготуванні овочевих страв, а в Африці додають в м'ясо. У середній Азії особливо популярні насіння ажгона. У Киргизії, наприклад, дуже люблять готувати м'ясо з овочами, приправлене ажгоном. Також з ним маринують овочі та гриби, додають в соуси. А в Узбекистані ажгон часто додають в холодні закуски, другі страви і борошняні вироби. Люблять ажгон і в Туркменії. Там його додають і в м'ясні, і рибні страви, не обходять увагою каші і плов. Часто ажгон використовують для приготування ковбаси, яка традиційно в Туркменії робиться з баранини і конини. Справа в тому, що ця спеція сприяє довгого зберігання м'ясних продуктів.
Як вибрати і зберігати ажгон
Кухарі радять купувати ажгон у вигляді цілого  насіння. Перед самим приготуванням їжі їх потрібно обсмажити без масла і потім при необхідності розмолоти. Такий спосіб приготування допоможе розкритися повністю аромату спеції.
А зберігають ажгон в сухому і темному місці, бажано тримати його в закритому скляному посуді.
Автор: Наталія Артанова


Немає коментарів:

Дописати коментар